5 voordelen van mediteren

5 voordelen van mediteren

Er zijn al zoveel onderzoeken gedaan naar meditatie. Zo kan het zorgen voor minder stress en angst, is het beter voor je concentratie/focus en helpt het zelfs je immuunsysteem. Misschien heb je bij meditatie een bepaald beeld, bijvoorbeeld dat je een uur stilzit met je benen gekruist en nergens aan denkt. Maar zo hoeft het niet te zijn, al in korte tijd kun je genieten van de voordelen. 

1. Werkt stressverlagend

We beginnen met misschien wel het belangrijkste voordeel van meditatie: het vermindert stress. In onze maatschappij komt stress meer dan ooit voor en is het de oorzaak van vele ziektes.

Volgens studies - waaraan duizenden mensen hebben deelgenomen - bestaat er een direct verband tussen meditatie en vermindering van stress (bron).

2. Minder last van angst

Ook zijn er onderzoeken te vinden die specifiek hebben gekeken naar de invloed van meditatie op angst. Daaruit blijkt dat meditatie zorgt voor vermindering van angst. Dit effect is na jaren nog terug te vinden als mensen blijven mediteren.

3. Verbeterde concentratie

Vraag aan de meest succesvolle mensen wat de belangrijkste factor voor hun succes is en grote kant dat je als antwoord krijgt: focus. Laat een meditatie nu de oefening zijn die compleet draait om focus.

Met een meditatie breng je je aandacht steeds terug naar één punt. Door deze oefening wordt je steeds beter in het bewaren van je concentratie. 

4. Verhoogt je weerstand

Meerdere onderzoeken tonen aan dat regelmatig mediteren ons immuunsysteem gezonder maakt. Acht weken elke dag een korte meditatie zou ook helpen bij darmproblemen, chronische vermoeidheid en psoriasis. Het wordt zelfs regelmatig ingezet bij depressie.

5. Meditatie zorgt dat je beter slaapt

Slaap is een eerste levensbehoefte. Helaas is het voor veel mensen lastig om goed en voldoende te slapen.

Meditatie helpt hierbij. Het blijkt dat meditatie ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt en langer doorslaapt (bron).

 

Terug naar blog