Wat zijn binaural beats?

Wat zijn binaural beats?

Met een meditatie kun je een bepaald gevoel of stemming versterken. Je kunt er ontspannen. van worden, het kan stress verminderen of je kunt in een diepere slaap terecht komen. Tijdens jouw Theeditatie spelen we ook een binaural beat af. Maar wat is dit eigenlijk?

Wat zijn binaural beats?

Bij binaural beats worden twee tonen afgespeeld die een paar hertz van elkaar verschillen. De tonen zijn dus net iets hoger of lager dan elkaar. Deze twee tonen worden ritmisch afgespeeld. In je linkeroor hoor je de ene toon en in je rechteroor de andere toon.

Omdat de twee tonen niet helemaal hetzelfde zijn maar nét een klein beetje verschillen, maken je hersenen hier automatisch een extra toon bij: een verschiltoon. Je hersenen proberen die twee tonen te compenseren. Hoor je bijvoorbeeld links 14 hertz en rechts 14,5 hertz? Dan maakt je brein een derde toon van 0,5 hertz.

De frequentie van de verschiltoon komt overeen met een specifieke hersengolf. Hersengolven trillen namelijk ook op verschillende frequenties. Als je bijvoorbeeld gestrest bent trillen je hersengolven op een andere frequentie dan als je in diepe slaap bent.

De hersengolven passen zich aan de frequenties aan die binnenkomen. Als je binaural beats luistert wordt er dus een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen. Welke gemoedstoestand dat is, is afhankelijk van het soort binaural beats.


Hersengolven kunnen op vijf verschillende frequenties trillen:
  • Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend
  • Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
  • Alpha – 8 – 14 hertz – stress verlagend, beter leren
  • Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder
  • Gamma – 30 – 100 hertz – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Als je bijvoorbeeld binaural beats van 14 – 30 hertz luistert (bèta) dan zal dat zorgen voor een gevoel van focus en energie.

Belangrijk: In elk oor hoor je één toon. Voor de beste ervaring is het daarom belangrijk dat je de binaural beats met een koptelefoon of oordopjes op luistert.

 

Terug naar blog