Zo begin je gemakkelijk met mediteren

Zo begin je gemakkelijk met mediteren

Meditatie is heel waardevol om in je leven toe te passen (we hopen dat die boodschap duidelijk is). Elke dag 5 minuten mediteren maakt je liever naar jezelf, naar anderen en laat je beter omgaan met emoties. De voordelen zijn eindeloos, daarom delen we een aantal meditatietips om te beginnen, zodat jij meteen aan de slag kunt. 

Wat is meditatie?

Voordat je begint is het fijn te weten wat mediteren eigenlijk is.

Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen meditatie in een of andere vorm.

In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming. Meditatie is nu vooral bekend uit het hindoeïsme en boeddhisme, waarin meditatie een essentiële methode is om de doeleinden die ze beschrijven te bereiken. (bron)

 

1. Begin met 2 minuten mediteren

Maak meditatie zo laagdrempelig mogelijk. Begin met 2 minuten. Als dat goed gaat tel je daar weer 2 minuten bij op. Voor je het weet, ben je dagelijks 10 minuten aan het mediteren. Op deze manier geef je jezelf voldoende tijd om hier een gewoonte van te maken.

2. Doe je meditatie meteen in de ochtend

Elke dag mediteren is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms vergeet je het gewoon wel eens. Dit voorkom je door elke ochtend een reminder voor jezelf te zetten, meteen als je opstaat. Of plak een briefje met 'mediteren' op een plek waar je dit sowieso ziet om jezelf te reminderen.

3. Denk niet teveel na

Hoe je moet zitten, waar of op welk kussen: het maakt niet zo veel uit. Het belangrijkste is gewoon te beginnen. Het is nog maar 2 minuten, dus gewoon zitten is prima. Let er wel op dat je je comfortabel voelt. Als je na een periode dagelijks een halfuur zit, kan je wel investeren in een fijn meditatiekussen.

4. Tel je ademhaling

Ga met je aandacht naar je ademhaling, volg het inademen tot het laatste zuchtje dat je uitademt. Bij het inademen tel je 1 en bij het uitademen 2. Tel tot 10 op deze manier, daarna begin je pas opnieuw. 

5. Wees lief voor jezelf

Tijdens een meditatie kom je van alles tegen: gedachtes, emoties, energieën. Fijne gevoelens en minder fijne gevoelens. Kijk naar beide met een vriendelijke houding. Wees lief voor alles dat je tegenkomt. 

Wil je beginnen met een meditatie? Probeer gerust een van onze Theeditaties. Die duren 5 tot max 7 minuten.

 

Terug naar blog